חפש
ביכורים
הפרוזדור לחג
לאורך השנים
כתבה: מיכל שבולת

 

חג הביכורים בגן שמואל אינו מתמצה בטקס הבאת הביכורים בלבד, אלא מכלול חגיגי עם  "ערב חג", הטקס ומוצאי החג .

שתי ארוחות חשובות יש בחג, ארוחת ערב-החג וזו שבסיומו.

 

ארוחת ערב-החג בחדר האוכל מקבלת צביון יחודי וחגיגי בתפריט החלבי (אחד הסממנים המסורתיים של החג) על דוכני ההגשה. את הכניסה לחדר האוכל מפארת תערוכה הקשורה לתכני החג וסמליו: צילומי ביכורים, תערוכת לחם לסוגיו מלווה בשיבולים ותבואה, ותערוכה צבעונית של פירות וירקות.

 

לאחר הארוחה נערכת "חזרה כללית" לטקס הבאת הביכורים. כל משתתפי הטקס נאספים על הדשא הגדול (שכבר הוכן לקראת הטקס), והחזרה נערכת במתכונת החג. חברים וילדים רבים יושבים על הטריבונות שהוכנו לקליטת האורחים הרבים וצופים ב "חזרה", המסתיימת תמיד  בחלוקת ארטיקים לכולם.

לאחר ה"חזרה", נערך מזה שנים ערב תרבות מיוחד. הוא נקרא בשמות שונים, בהתאם לאופיו ולתוכנו:

 

מצלול – ערב המוקדש ליצירה המוזיקאלית בקיבוץ.

 

מכלול – תערוכת יצירות של החברים.

 

ערב גבינות ויין – ערב שירי ארץ ישראל הנערך במתבן, והמושבים - חבילות קש.

 

ביום החג נערך טקס הבאת הביכורים בשעות אחר הצהרים המאוחרות, ובסיומו מתכנסת כל משפחה עם אורחיה לארוחת ערב בביתה, או על הדשא הקרוב לבית.

ארוחה ביתית זו הינה אחד ממאפייני החג בגן שמואל. עוד בתקופה בה אכלו החברים אך ורק בחדר האוכל, שלוש ארוחות ביום, הייתה ארוחה זו היחידה אשר נערכה בבתי החברים. החברים היו מצטיידים מבעוד יום במצרכים (חלביים בעיקר), שחולקו במטבח. מנהג זה עבר שינויים במשך השנים. כיום, בעידן הפרטת המזון, קונות המשפחות את המצרכים במרכולית, כמו בשאר הימים שבהם לא מוגשת ארוחת ערב בחדר האוכל. רבים ממוצרי החלב המאפיינים חג זה מיוצרים במחלבת גן שמואל.

 

כתבה: מיכל שבולת

 

העתקת קישור



מידע
סרטים
תמונות
מוזיקה